✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

pretjerana briga

Kako se riješiti pretjerane brige

Briga je dio života koja se javlja u određenim situacijama kada se osjećamo prestrašeno ili nas neke stvari preokupiraju. Ona je normalna reakcija na određene pojave ukoliko prestaje onog trena kada se situacija ili problem oko kojeg se javila riješi ili je možemo kontrolirati. Ako briga zauzima preveliko mjesto u vašem životu i osjećate se kao da vam uništava život, vrijeme je da preuzmete kontrolu i riješite se te destruktivne navike.

Jedni od koraka s kojima ćete se riješiti pretjerane brige su sljedeći:

  • razlozi zbog kojih se brinete
  • znakovi da se previše brinete
  • dobre strane brige
  • prakticiranje svjesnosti sadašnjeg trenutka
  • zapisivanje osjećaja
  • zaokupiranje uma
  • prepoznavanje simptoma zabrinutosti
  • za rješenje- razlučivanje brige u dvije kategorije


Zašto se brinemo

Davno, u našim početcima je bilo toliko toga oko čega smo se morali uzrujavati da bi preživjeli. Divlje i opasne životinje, neprijateljska plemena i oštro vrijeme koje nam je prijetilo. U tim situacijama, ljudsko tijelo proizvodilo bi adrenalin uslijed osjećaja anksioznosti da bi preživilo.

Danas se u modernom svijetu to promijenilo. Imamo skloništa od hladnog vremena, divlje životinje nam baš i ne prijete na svakom uglu. Naravno postoji mnogo razloga za brigu i za neke ljude život zaista može postati strašan, ali mnogi ljudi se pretjerano brinu kada i nemaju pravi razlog za to. Čak i ako imate zaista neki razlog, briga vam neće pomoći da ga riješite.

Ako ste stalno u brizi trebate pronaći načine da to promijenite. Da bi bili sretni morate pustiti brige oko prošlosti i posvetiti se pronalasku unutarnjeg mira.


Znakovi da se brinete previše

Briga može prerasti u naviku i odražavati se na vaše zdravlje u obliku nesanice, nervoze, napetosti, loše koncentracije, glavobolja, mučnine i slično. Ako vas anksioznost previše vuče i ne znate kako se pokrenuti, dobro bi bilo da potražite pomoć.


Dobre strane brige

Iako se više ne morate prilagođavati primitivnim uvjetima, malo brige ne mora biti loše. Na primjer ako je briga i mali pritisak nešto što vas pokreće i što će vam pomoći da prođete bolje na testovima, poslu itd, onda ju prigrlite.

Zauzmite stav da takva briga može biti konstruktivna. Kada se počnete brinuti okrenite situaciju pozitivno i iskoristite to vrijeme za nešto drugo što će vam pomoći da se riješite brige. Uvijek se sjetite da kada se brinete trošite energiju. Ako ćete već trošiti energiju, onda je potrošite na korisnije stvari.


Vježbajte svjesnost trenutka

Možda ste stekli naviku da pustite često da vam misli odlutaju i stvaraju svakakve scenarije. Često su ti scenariji negativni pa zbog toga stvarate još veću brigu i nervozu. Zato svakako morate promijeniti ovu naviku prakticirajući svjesnost trenutka.

Svaki dan odvojite bar desetak minuta u kojima ćete ovo vježbati. Udobno se smjestite i počnite opažati što se događa. Postanite svjesni svog daha, vode koju pijete, a ako se pojavi koja misao ulovite taj trenutak i vratite se u sadašnjost. S vremenom će vam ova vježba postati sve lakša i sve duže ćete moći kontrolirati misli i biti svjesni sadašnjeg trenutka.


Promatrajte način brige

Da li postoji određeni uzorak u vašoj brizi? Što vam potakne anksioznost ili koji vas trenutci posebno preokupiraju? Možda je briga nešto što se javilo u traumi iz prošlosti i od tada vas okupira?
Posebno ako je riječ o nekom događaju iz prošlosti, razlučite da je briga vezana za prošlost, a ne sadašnjost. Pokušajte otkriti što vam pokreće brigu da bi znali na nju reagirati na vrijeme.


Zapisujte osjećaje

Kad je vaš um zaokupiran mogućnostima i izazovima, zapišite sve što vam u tim trenutcima padne na pamet. Kada određene stvari vidite crno-bijelo, stvorite bolju sliku o svemu o čemu razmišljate. Tako i lakše naučite kontrolirati svoje misli ukoliko odu previše daleko u negativnim scenarijima.


Zaokupirajte se

Nemojte sjediti i dopustiti da vam briga i negativne misli toliko oduzimaju vremena. Otiđite u šetnju, boravite više u prirodi ili napravite bilo što vam odgovara u tom trenutku. Kada radite nešto i fokusirani ste na to, rješenje problema će doći bez brige iz puno bolje perspektive.


Razlikujte "mogu" od "ne mogu"

Briga se može javiti u bilo kojoj situaciji kada ste uzrujani. Zato je bitno razlikovati ono što možete kontrolirati, odnosno one misli koje vam uzrokuju brigu. To ćete izvježbati već opisanim zapisivanjem na papir. Odvojite ih u dvije skupine- one koje možete zaustaviti i promijeniti i one koje vas toliko zaokupiraju da ih ne možete kontrolirati.
Misli koje ne možete kontrolirati i izazivaju vam najviše stresa i anksioznost morate izbaciti iz glave. To mogu biti brige o novcu ili zdravlju. Kada počnete razmišljati i brinuti o tome, preokrenite to u akciju, odnosno plan s kojim ćete polako rješavati te stvari.

Ako vam je teško riješiti se brige i zaista imate osjećaj da vam uništava život, morate dublje otkriti u čemu je točno problem. Kroz taj proces ne morate prolaziti sami. Uz pomoć prijatelja, psihologa i naših tarot majstora, Universum line će vam pomoći da se oslobodite i počnete živjeti punim plućima.

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.