✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

Kako razumjeti tinejdžere

Prolaziti kroz adolescenciju nije zabavno, svi ti hormoni lete okolo, tijelo se mijenja, glas se mijenja, kosa postaje masna, pritisak vršnjaka. Kao odrasla osoba često zaboravimo kako je zastrašujuće biti tinejdžer.

tinejdžer

Carl Jung, psihoterapeut napravio je poveznicu vampira da postane adolescent, a vjerojatno je računao na to kako su tinejdžeri fascinirani vampirima, kao što je uspjeh filma Sumrak saga (eng. Twilight) i serije Buffy ubojica vampira (eng. Buffy The Vampire Slayer). Tijelo raste brže nego što mozak može držati korak, snaga raste i počinju se javljati seksualni hormoni. Zanimljivo je da su tinejdžeri jedina skupina pojedinaca koji mogu živjeti prilično sretno bez društva, otuda jezik koji oni razvijaju, moda koju odluče slijediti omogućava im sve što trebaju.


Živjeti s tinejdžerom

Imati tinejdžera u svojoj kući zna biti vrlo „testirajuće“ vrijeme unutar obitelji. Tu može biti puno argumenata i neizbježno testiranje granica. Mnogo je toga zbog promjena koje se zapravo događaju u razvoju njihovih mozgova. Zašto je vaše voljeno i sretno dijete odjedanput izbilo emocijama na najobičniju izjavu? Hormoni i prirodna želja da krenu naprijed prema neovisnosti, može na njih utjecati. Novo istraživanje je pokazalo da postoji nešto vrlo posebno što se događa u tinejdžerskom mozgu. Povećanje sive tvari u pre-frontalni korteks – dio koji se bavi razmišljanjem, zaključivanjem, logikom i odlučivanjem.

Ova velika promjena u mozgu uzrokuje poremećaje i promjene osobito s obzirom na logiku i rasuđivanje. Te promjene znače:
Mozak ne razumije određene emocije i zamijeniti će frustraciju za ljutnju ili zabrinutost za bijes.
- tinejdžeri trebaju više sna
- tinejdžeri imaju tendenciju da više riskiraju
- tinejdžeri teže isprobavanju novih stvari, npr. opijanje i pušenje
- tinejdžeri su skloni depresiji

Kako možete pomoći kao roditelj?

Budite strpljivi, znamo da je teško, ali na duge staze to će vam pomoći.
Objasnite riječima emocije kako se osjećate npr. Ja sam zabrinut…
Postavite granice zajedno, oni se zapravo osjećaju sigurnije kada su granice na mjestu.
Prihvatite njihovu sobu kao njihov prostor i neka ga drže kako oni žele.
Sjetite se da je to privremena faza i da neće trajati zauvijek.
Objasnite ima da su emocionalne reakcije dobre stvari i da nisu uvijek negativne.
Pomognite im smanjiti stres.
Zadržite smisao za humor.

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.