✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

Kako postići dobre odnose u zajedničkom skrbništvu nad djecom

Što je i kako izgleda zajedničko skrbništvo te kako preboljeti razvod braka i dogovoriti što je najbolje za djecu tako da se osjećaju sigurno i voljeno? Kada ste u braku s djecom očekujete da ćete zauvijek živjeti kao sretna obitelj i podizati svoju djecu u sigurnom i zaštićenom domu. Sanjate o zajedništvu i dugotrajnom braku s partnerom pružajući djeci ljubav, podršku i sigurnost kako odrastaju. Ali što kada se vaš brak raspadne te postanete roditelj koji dijeli skrbništvo nad djecom s bivšim partnerom?

zajedničko skrbništvo djeca

Razvod je već izrazito stresan događaj koji ne očekujemo da će se dogoditi, a ukoliko je k tomu još i burno završio itekako može utjecati na vašu djecu koja mogu osjetiti manjak ljubavi, podrške i sigurnosti te se naći u vrlo stresnom okruženju.
Što je zapravo zajedničko skrbništvo i kako bi trebalo izgledati? To je situacija u kojoj oba roditelja rade zajednički u dogovoru i odgajaju djecu bez obzira na to što su fizički odvojeni. Po definiciji  to zvuči jako jednostavno i u biti i jest ako ste ostali u dobrim odnosima s bivšim partnerom te možete normalno komunicirati. Ali što kada se nađete u situaciji u kojoj ne možete postići dogovor s parterom i zajedničko skrbništvo vam jako teško pada?
Razvedeni roditelji mogu biti u svađi te nesuglasnosti oko malih stvari mogu dovesti do prave  bitke.
 

Kada je zajedničko skrbništvo problematično

Bez obzira na svađu ne smijete zaboraviti da imate zajednički interes, a to su vaša djeca. Oboje želite da vaša djeca budu sretna i izrastu u samostalne odrasle osobe. Što se događa kada se vaši stavovi o odgoju djeteta razlikuju? Razlika u stavovima može zajedničko skrbništvo pretvoriti u jako tešku situaciju jer se roditelji ne mogu i ne žele složiti ni oko malih stvari. Taj negativni aspekt razvoda može biti dugotrajan te utjecati loše na djecu. Ako stalno gledaju roditelje kako se svađaju, djeca mogu često biti napeta, ne koncentrirana te često i agresivna. Ako ne možete popustiti i postići dogovor to može prerasti u svađu bez kraja koja smanjuje sreću i zadovoljstvo i u vašem životu. Zajedničko skrbništvo nad djecom bi trebalo određivati pozitivan pojam i potaknuti razvedene roditelje da pronađu zajednički jezik, ostave prošlost iza sebe te skupa podignu djecu iako to predstavlja veliki izazov.
 

Savjeti za roditelje koji dijele skrbništvo

Kako se potruditi i odnositi tako da zajedničko skrbništvo funkcionira? Vrlo je važno za oba roditelja da shvate da razlog razvoda moraju ostaviti sa strane da bi stvorili čvrst temelj za odgoj djece. Posljedice rastave za neku djecu mogu biti teške, dok nekima to čak može biti i olakšanje. Većina djece ipak više voli da im se roditelji svađaju nego da žive odvojeno u miru ali kako rastu te svađe sve više utječu na njih. Roditelji tako trebaju raditi zajedno da bi shvatili na koji način postići ravnotežu i mir da bi se djeca i dalje osjećala voljenima.

  • Komunicirajte - uvijek pokušajte razgovarati s bivšim partnerom o vašoj djeci na bilo koji način, bilo pismeno ili usmeno, telefonom ili porukama. Važno je da svaka strana zna što se sve događa s djetetom
  • Budite pozitivni - dogovorite se s bivšim partnerom da ćete pričati samo pozitivno jedan o drugome s djecom
  • Postavite neka pravila - pravila za djecu bi trebala biti ista u svim kućama. Bitno je da imate sličan način odgoja tako da ne zbunite djecu
  • Složite se oko granica - kako djeca rastu postaju sve samostalnija i prirodno prelaze postavljene granice. Dogovorite se s bivšim partnerom što je prikladno a što ne za vašu djecu s obzirom na njihove godine
  • Nemojte pretjerivati - nemojte se ponašati drukčije i nagrađivati djecu bez razloga samo da bi im bili draži od bivšeg partnera. Zajedničko skrbništvo nije natjecanje u tome tko će biti draži djetetu. Ako budete takvi napraviti ćete više štete za vaše dijete nego koristi
  • Nemojte uvlačiti djecu u svađu - naravno da ćete se ponovo povremeno svađati s bivšim partnerom, ali nemojte da to utječe na vašu djecu. Njih držite podalje svih svađa koliko god vam bilo to teško
  • Nemojte kažnjavati jedan drugog - rastavljeni roditelji često znaju kažnjavati jedan drugoga na način da zabranjuju da se čuju i vide sa svojom djecom. Posljedice rastave znaju biti teške za djecu, a još gore im može pasti da nemaju kontakt s jednim roditeljem.


Što je savjetovanje za razvedene roditelje? 

Zajedničko skrbništvo s bivšim partnerom nije jednostavno. Takvi roditelji moraju naučiti novu metodu komunikacije i stvoriti novu vezu koja će funkcionirati za dobrobit svoje djece. Kada je razvod bio jako težak, zajedničko skrbništvo može se činiti kao još teži problem upravo zbog loše komunikacije. Odlazak na zajednička savjetovanja kod stručnjaka se može nekima činiti kao jako dramatičan ishod ali razvedenim roditeljima može uvelike pomoći. Kada se supružnici koji su i roditelji razvedu oni samo prekidaju svoju romantičnu vezu ali i dalje zadržavaju vezu kao roditelji što je ponekad teško odvojiti. Stručno savjetovanje osposobljava takve roditelje da razgovaraju jedni s drugima i s djecom, uvažavajući mišljenje jedni drugih za dobrobit svoje djece. Savjetovanje omogućava razvedenim roditeljima da pronađu zajedničko rješenje na sve nesuglasice oko odgoja djece, a može pomoći da se pomire s prekidom veze i krenu dalje.

Ako ste jedan od razvedenih roditelja koji dijeli skrbništvo nad djecom s bivšim partnerom, ove savjete možete prihvatiti kao pomoć pri odgoju djeteta ali i pronalasku vlastite sreće. Svakako pokušajte i stručno savjetovanje, a za sve nedoumice i osobne savjete za vas je uvijek tu i vaš Universum line tarot.

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.