✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

kriza srednjih godina

Muška kriza srednjih godina i kako se nositi s njom

Što je kriza srednjih godina? Kako se nositi s krizom srednjih godina i simptomima koje mogu iskusiti...

Zdravstveni radnici ne prepoznaju mušku krizu srednjih godina kao zdravstveno stanje, ali obično se događa kada muškarac vjeruje da je navršio polovicu svoje životne dobi između 35 i 50 godina. Takvo stanje može stvoriti osjećaj depresije i tjeskobe te može snažno utjecati na njihov život. Iako se ponekad koristi kao izgovor i drugi se vole ismijavati s terminom kriza srednjih godina, to također može biti prilično uznemirujuće vrijeme za one koji ga dožive. Što je kriza srednjih godina? Nema sumnje da su u ovoj dobi muškarci suočeni sa sve većim pritiskom, bilo da se radi o poslu, obitelji, financijama, gubitku starije rodbine ili čak patnji zbog vlastitog zdravlja. Spoznaja da više nisu baš mladi i živjeti bez ozbiljnih briga na svijetu nije nimalo laka. Muška kriza srednjih godina može se pojaviti na nekoliko načina, ali važno je znati kako se s njom nositi.

Što je kriza srednjih godina?

Kriza srednjih godina kod muškaraca se definira kao dob u kojoj se oni više ne osjećaju mladima s težnjama i slobodom koju su možda imali u svojim dvadesetima. Puno je više odgovornosti, više pritiska i manje vremena za sebe koje se ponekad može nakupiti izazivajući osjećaj depresije i tjeskobe. Simptomi krize srednjih godina mogu biti potaknuti događajima u njihovom životu kao što su gubitak posla, razvod ili gubitak voljene osobe. Muškarci koji dožive krizu srednjih godina obično nemaju afere, odlaze i kupuju sportski auto, motocikl ili troše novac koji nemaju na luksuz. Takvo ponašanje može utjecati na emocije, životni stav i samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da muška kriza srednjih godina na sreću postaje sve rjeđa, a samo 1 od 10 muškaraca doživljava simptome. Studije također pokazuju da je veća vjerojatnost da će muškarac imati krizu srednjih godina između 35-50 godina ako je patio od problema s mentalnim zdravljem u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama.

Simptomi krize srednjih godina

Jedni od najčešćih simptoma krize srednjih godina su anksioznost i depresija. Uobičajene situacije bit će mnogo teže za nositi se, a samopouzdanje se može srušiti kako se simptomi povećavaju. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse za savjet i podršku kako biste se znali nositi s krizom srednjih godina.

Možete li se poistovjetiti s nekim od sljedećih stvari?
 
Spolni nagon – Gubitak seksualnog nagona, erektilna disfunkcija i niska razina testosterona.
 
Promjene raspoloženja – Razdražljivost, loše raspoloženje, depresija.
 
Nedostatak energije – Osjećaj umora ili nedostatka energije, osjećaj beznađa ili ne uživanje u životu.
 
Tuga – Osjećaj tuge i letargije.
 
Nedostatak koncentracije – Nesposobnost usredotočiti se ili koncentrirati na normalne svakodnevne aspekte života.
 
Problemi sa spavanjem – Ili spavate više nego inače i teško se budite, ili nedostatak sna, što rezultira nesanicom.
 
 
Nije u udžbeniku da su faze krize srednjih godina kod muškaraca neizbježne, ali studije pokazuju tipičan obrazac događaja...
 

Faze muške krize srednjih godina

Stručnjaci sugeriraju da postoji pet faza muške krize srednjih godina. Svaki stupanj može se smatrati sebičnim od strane drugih i potencijalno oštetiti postojeća prijateljstva, veze ili brakove, ovisno o postupcima. Studije pokazuju tipičan obrazac događaja.

Prva faza može biti poricanje, u kojoj osoba nije u stanju prihvatiti da više nije mlada.
Druga faza može biti ljutnja, gdje se mogu izraziti osjećaji ogorčenosti i osjećaj zarobljenosti, što ponekad utječe na njihovu obitelj.
Treća faza je ponavljanje, gdje se muškarci pokušavaju vratiti aktivnostima koje su radili u mladosti.
Četvrta faza može biti depresija, kada je poricanje nestalo, bijes splasnuo i njegovo samopouzdanje je napuklo.
Posljednja i završna faza je prihvaćanje – posljednja prepreka na kraju punog kruga, gdje prihvaća svoju dob i svoje odgovornosti.

Važno je ne patiti u tišini i podijeliti svoje osjećaje i emocije...

Samopomoć za mušku krizu srednjih godina

Muška kriza srednjih godina ne smatra se medicinskim stanjem, ali liječnik opće prakse će liječiti simptome depresije ako su očigledni, možda uz pomoć lijekova, ali i korisnim savjetovanjem ili kognitivno bihevioralnom terapijom koja može biti daleko korisnija gledajući dugoročno. Važno je ne patiti u tišini i podijeliti svoje osjećaje i emocije s obitelji i bliskim prijateljima, kako biste dobili što veću podršku i kako bi ljudi razumjeli što proživljavate. Alternativne terapije i komplementarne terapije također mogu pomoći, jer oslobađaju negativne emocije, potiču opuštanje i usredotočenost te pomažu u holističkom tretmanu osobe (što znači um, tijelo i dušu).

Kako možemo pomoći

Ako se osjećate zaglavljeni u kolotečini, nesigurni u određene aspekte svog života, možda vam je potrebno neko vodstvo koje će vam pomoći da se usredotočite i krenete naprijed. Tarot majstori mogu dati detaljan uvid u posao, obitelj, karijeru, odnose i budućnost. Razgovarajte s najtalentiranijim tarot majstorima u kako biste se mogli vratiti svojoj staroj osobnosti i ponovno uživati u životu.

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.