✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

Kriza srednjih godina kod žena i kako je uočiti na vrijeme

Termin "kriza srednjih godina" često se povezuje s muškarcima u svojim četrdesetima koje karakterizira impulzivno ponašanje poput kupovine sportskih auta, motora ili napuštanja svoje obitelji. Međutim, istraživanja pokazuju da se danas takvo ponašanje sve češće javlja i kod žena i to do 30% više nego prije.

kriza srednjih godina

Psiholozi navode da iako se koristi termin "srednje godine", ovakva kriza se može dogoditi u bilo kojoj dobi i to najčešćese u tridesetima. Iako se mnnogi ljudi šale da im se događa kriza srednjih godina, to u stvari može predstavljati vrlo razarajući i težak period kod žena. Ženska "kriza srednjih godina" događa se zbog raznih razloga, bilo da je riječ o tome da su djeca odrasla i iselila se iz kuće i žena osjeća prazninu ili da je riječ o gubitku roditelja. Ovakvo stanje se može povezati s krizom identiteta jer se dogodi da se odjednom ne osjećamo kao da pripadamo negdje i zbunjeni smo oko našeg postojanja.

Kriza indentiteta

Kriza identiteta može biti dio simptoma ženine krize srednjih godina. Ona je najčešće popraćena nekom promjenom u životu, kada nešto odjednom više nije prisutno i onda se osjećamo izgubljeno te se počinjemo pitati koja je svrha našeg života. To se može pojaviti kada promjenimo posao koji smo dugo radili, prilikom rastave, ali i bez ikakvog razloga. Zbog nečega navedenog pokrenemo u sebi osjećaj ne pripadanja u okruženju u kojem se nalazimo i zabrinuti smo za svoju sadašnjost i budućnost. Osjećamo da moramo nešto promjeniti, definirati se, naći novi smisao života i stvoriti sigurniju budućnost.

Simptomi krize

Simptomi krize variraju i različiti su, a svaka žena drukčije reagira na njih. Ne postoji lijek za krizu ali svakako može pomoći razgovor s prijateljima, obitelji i stručnim savjetnikom. Samo razgovorom žena može rješiti probleme i prebroditi krizu i teški period u kojem se nalazi. Neke žene imaju slične simptome koji se javljaju pri sljedećim situacijama:

Djeca - kada se djeca isele iz doma, otiđu na studij ili jednostavno nađu svoj život i nemorate im više biti mama od 0 do 24 sata. Pogotovo ako ste bili kućanica i stalno pazili na svou djecu, teško se privikavate na novonastalu situaciju jer vam se i dnevni zadatci smanjuju.

Promjena posla - mnoge žene misle da trebaju novi posao jer su upale u kolotečinu pošto dugo rade na istome. To predstavlja naglu potrebu za slobodom i bijeg iz svakodnevne rutine.

Brak - često se događa da upravo u periodu krize žene žele rastavu, tvrdeći da su duže vrijeme već nesretne. Donoseći ovako drastične odluke vjeruju da je to ona promjena za kojom su žudile.

Menopauza - hormonalne promjene tijekom menopauze također mogu negativno utjecati na žene na način da donose drukčije odluke nego inače. Također svjesne su promjena koje su u stvari činjenica da stare.

Žalovanje - mnoge žene navode kako im je gubitak roditelja bio ključna stavka da shvate kako je život za življenje u sreći i zadovoljstvu i da ako to žele postići moraju nešto poduzeti u vezi toga.

Gledajte pozitivno

Dok neke žene ishodi i odluke usred "krize srednjih godina" zaista spase i donesu im zadovoljstvo i sreću, neke to drastično pogodi. Možda nesretni brakovi koji su "opstali" samo zbog djece, u trenutku kada su ona odrasla moraju propasti jer je tako najbolje. Tijekom krize žene ne moraju napraviti toliko drastične promjene, već samo prigrliti ono što su oduvijek htjele a bilo im je dostupno. Mogu otputovati u neku zemlju o kojoj dugo sanjaju, napraviti novu frizuru, kupiti auto koji im se sviđa i biti sretnije. Male promjene u životu su pozitivne i potrebne da bi živjeli sretan i ispunjen život.

Nažalost, neke žene prilikom nezadovoljstva i krize naprave neke drastične promjene ne razmišljajući o posljedicama i izgube sve. Kod žena "kriza srednjih godina" svakako može biti odgovorna za određene negativne događaje i pogoditi i ljude oko vas, i to od muža, preko djece, obitelji do kolega na poslu. Bitno je i dalje promisliti prije donošenja ovako drastičnih odluka i promjena jer time možete povrijediti svoje najbliže i ispasti sebični. Najbolje je u ovakvom stanju ostati sabran i razgovarati sa što više ljudi. Ako niste sigurni da li su vaše odluke samo utjecaj "krize srednjih godina" i ispravne, vaš Universum line tarot servis s uhodanim stručnjacima je također s Vama za razgovor i predviđanja.

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.