✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

Kako riješiti probleme sa spavanjem

Većina nas barem jednom u životu doživi probleme sa spavanjem koje karakterizira budnost tijekom cijele noći popraćena svakakvim mislima i brigama. Takvi problemi sa spavanjem nisu neobični i rijetki ali iako većinu pogađa tijekom samo jedne noći, neki se bore s nesanicom duži period. Kada prolazimo kroz težak period u životu ili imamo puno problema o kojima stalno razmišljamo jedna od prvih stvari koja se poremeti je ciklus spavanja. Problemi sa spavanjem mogu rezultirati dubljim problemima kao što su nesanica i poremećaj s metabolizmom što je ukoliko izbjegavate lijekove, ponekad teško riješiti. Ako se i podvrgnete lijekovima protiv nesanice, oni neće nužno riješiti vaše dublje psihološke probleme te ih ne možete uzimati duži period.

problemi sa spavanjem

Što uzrokuje probleme sa spavanjem?

Simptomi poremećaja spavanja se najčešće događaju zbog stresnih situacija zbog kojih provodimo previše vremena u tišini i brinemo se, umjesto da to vrijeme utrošimo za odmor i spavanje. Dok svi drugi spavaju, osobe koje pate od nesanice leže budne i bez ometanja samo razmišljaju o svojim problemima, bilo da je riječ o ljubavnim problemima, pritisku na poslu, lošim odnosom s prijateljem ili članom obitelji. Poremećaj sna se također može javiti i kod žena koje prolaze kroz hormonalne promjene i općenito kod ljudi koji se oporavljaju ili boluju od neke bolesti. Za neke ljude poremećaj sna se može manifestirati na način da im treba više vremena da zaspu, dok se drugi usred noći probude i ne mogu više zaspati, a rijetki uopće ne mogu ni zaspati po prvi put.

Koliko sna nam treba?

Ponekad nas problemi sa spavanjem mogu umoriti i možemo se osjećati mrzovoljno tijekom cijelog dana. Poremećaj spavanja utječe na naš organizam i ne dopušta nas da normalno funkcioniramo tijekom dana. Koliko nam u stvari sna treba ovisi o našim godinama. Mladi i djeca trebaju oko 10 sati sna, dok je starijima dovoljno 6 sati za potrebe dana. Također žene češće imaju probleme s nedostatkom sna, i to do četiri puta više od muškaraca te osobe koje pate od poremećaja tvrde da imaju više problema u vezama nego ostali.

Koja je razlika između problema sa spavanjem i poremećaja spavanja?

Najnovija istraživanja dokazuju da približno trećina populacije na svijetu pati od poremećaja spavanja ili tzv. insomnije. Simptomi poremećaja ne samo da se odražavaju na ponašanje i raspoloženje, nego se mogu odraziti negativno na naše fizičko i psihičko zdravlje. Insomnija se može javiti u kratkom periodu, odnosno može potrajati samo do par tjedana ali može i duže potrajati te biti prisutna godinama. Karakterizira je nemogućnost ili poteškoće u spavanju, ustajanje usred noći ili prerano buđenje te ometano i teško ispunjavanje svakodnevnih obveza. Oni koji pate od težeg oblika insomnije često govore da se teško održavaju budnima tijekom dana jer su previše umorni kako su poremetili raspored spavanja.


Samopomoć kod problema sa spavanjem

Može biti iznimno frustrirajuće kada vam treba jako puno vremena da zaspete, a upravo zato što se brinete ne možete zaspati. Zbog toga ulazite u začarani krug koji trebate prekinuti. Pokušajte s nekim od naših savjeta:
Ugasite elektroniku – nemojte uzeti laptop, mobitel ili tablet sa sobom u krevet. Također nemojte gledati televiziju u krevetu satima ako mislite ići spavati.
Opustite se -  prije odlaska u krevet napravite nešto relaksirajuće poput tuširanja, kupke ili male masaže.
Bez kofeina - nemojte piti kofein četiri sata prije odlaska u krevet. Također ograničite i unos alkohola i popijte čašu vode neposredno prije spavanja.
Rutina - ne očekujte da ćete riješiti problem tako da spavate usred dana. Počnite rutinu s kojom ćete sinkronizirati svoje tijelo i um s danom.
Meditacija i joga - oboje su odlična pomoć za one koji imaju probleme sa spavanjem. Prakticiranje yoge i meditacije će vam pomoći da opustite svoj um i naučiti kako da se isključite i zaboravite na obveze i brige.
Hrana - počnite zapisivati što jedete, posebno tijekom večeri. Sir, čokolada i hrana s visokim udjelom šećera i masti vam nikako neće pomoći da brže zaspite.
Vježbanje - naše tijelo mora sagorjeti određeni dio energije svaki dan. Ako sjedite cijeli dan i ne radite ništa vaše tijelo neće biti umorno i neće imati potrebu za snom.

Problemi sa spavanjem se danas najčešće javljaju zbog povećanog stresa. Ako ste pod stresom znači i da imate određenih dvojbi, problema i nerazriješenih situacija. Bilo da je riječ o situaciji na poslu, vezi, prijateljima ili obitelji, vaš Universum line tarot će vam pomoći svojim savjetima i predviđanjima prema vašem horoskopu i usmjeriti vas na pravi put!

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.