✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

Kako prebroditi prekid prijateljstva

Izgubiti osjećaj pripadnosti koji imamo u prijateljstvima zna biti jako traumatično iskustvo. Zašto se to događa i kako se nositi s tim?

prekid prijateljstva

Pleme

U prapovijesti i na početku čovječanstva, naš opstanak je ovisio o prihvaćenju u pleme. Biti važnim dijelom zajednice i biti u mogućnosti osloniti se na sve članove plemena je najčešće bila razlika između života i smrti. Prelazak iz jednog plemena u drugi se strogo kažnjavao, a plemena su se sklapala na račun zajedničkih karakteristika, Ukoliko se netko nije uklapao, bio bi odbačen te se na taj način osiguravao opstanak najjačih.

U današnje vrijeme je populacija raznolikija, kretanje s jednog dijela zemlje na drugi je olakšano, a ljudi sklapaju šira prijateljstva i uklapaju se u mnoge grupe. To znači da kad se negdje ne pronalazite možete krenuti dalje i pronaći mjesto i grupu u koju se uklapate. Naravno da često to nećete napraviti odmah, posebno ako ste vezani za trenutno mjesto školom, poslom ili privrženi obitelji. Osjećaj da ne pripadate negdje je vrlo zastrašujući i primitivan. Razlog tome je, kako navode stručnjaci, ostatak memorije izbacivanja iz plemena iz prošlosti koje smo svi mi barem jednom doživjeli.

Nositi se sa gubitkom prijatelja u vašem trenutnom „plemenu“ je teško i zahtjeva vrijeme i strpljenje.


Što se dogodilo?

Nije uvijek lako znati zašto više ni pripadate svojoj grupi ili zašto više niste prijatelji s nekim ljudima. Radije pokušajte biti iskreni prema sebi umjesto da ste tužni i žalite sami sebi. Da li ste bili sebični ili ste možda povrijedili prijatelje? Da li ste posesivni i tražite previše pažnje? Da li ste možda postali pak dosadni jer su vam se interesi sveli na par rutina i očekujete da vam drugi popune te praznine?

Ovo mogu biti teška pitanja na koja možda i niste sigurni da imate odgovore ali su bitna za vaš osobni razvoj. Ipak su prijateljstva prisutna u našim životima da nas nauče i da nam pružaju zabavu i društvo.
Ako ste zaista zbunjeni, zapitajte osobu za koju znate da će vam reći istinu. To ne mora biti osoba s kojom ste bliski jer će takva osoba možda izbjegavati istinu da vas ne povrijedi. Budite hrabri. Možda će to bit težak razgovor ali vam može promijeniti budućnost u boljem smjeru.


Gdje ste vi u prijateljstvu?

Osobna analiza se nastavlja s ovim pitanjem. Kada odredite u kojem ste položaju u prijateljstvu, ukoliko ste podređeni zapitajte se zbog čega. Da li je to zbog vašeg posla, mjesta na kojem živite ili je pak riječ o prijateljstvu na daljinu? Možda ste se našli u drugačijem prijateljstvu u kojem više ne dijelite zajedničke interese.

Ako je riječ o prijateljskoj grupi možda ste se udaljili od nje jer ste se prvobitno tamo našli zbog bliskog prijatelja, sada osjećate da se više ne uklapate. Možda ne možete pronaći razlog zbog čega se ne uklapate u ovu grupu, ali se tako osjećate. Možda se to udaljenje jednostavno dogodilo zbog nekih osobnih nesigurnosti ili ste izgubili veze koje su vas držale u prijateljskoj grupi. Možda se jedan prijatelj u grupi istakao iznad vas te ste na taj način izgubili određeni status u grupi i samopouzdanje. Jednom kad znate razlog zbog čega ste se odvojili iz grupe ili izgubili prijateljstvo u budućnosti ćete biti oprezniji i mudriji.
 

Krenite dalje

Ako je prijateljstvo završilo i nemate razloga i snage spašavati ga, jedno vrijeme će vam biti žao ali morat će te nastaviti dalje sa životom. Naravno da ćete se osjećati prazno i tužno, zato što je osoba s kojom više niste prijatelj ipak ostavila jednu prazninu u vašem životu.

Što je bilo dobro u tom prijateljstvu, a što ne? Da li vam se neke stvari i karakteristike nisu sviđale kod prijatelja i činile vas nelagodnima? Da li ste možda bili prijatelj toj osobi samo zato da ne bi bili i osjećali se sami? Ako je riječ o tome, sada je vrijeme da se suočite s tim.
 
Ako ste se razišli s prijateljem zbog toga što ste promijenili mjesto stanovanja i dalje možete održavati kontakt putem interneta, društvenih mreža i posjećivati se. Ako je riječ o dragim prijateljima, ostanite s njima u kontaktu koliko možete ali isto tako nađite i nove prijatelje ondje gdje sad živite.

Budite zahvalni prijatelju na onome što vas je naučio i izvucite iz tog prijateljstva samo najbolje. Prijateljstva nas mogu dosta naučiti o nama samima zato učite iz grešaka i pretvorite loša iskustva u pozitivi razvoj. Ako vas je prijatelj povrijedio, oprostite mu jer ćete osloboditi i sebe. Trebate ostaviti prošlost iza sebe, ali uzmite si i vremena.
 
Kada se ponovo počnete osjećati bolje, potrudite se naći nove prijatelje. Najbolji način za to je druženje u krugovima u kojima su prisutni slični interesi. Možete također potražiti i prijatelja s kojim ste izgubili kontakt i obnoviti staro prijateljstvo.
 
Svi smo mi bića koja traže društvo na mnogim razinama i svi zaslužujemo imati prijatelje. Ako se brinemo zbog propalih prijateljstava, trebamo razmisliti i naučiti ponešto o tome. Sve se događa s razlogom i sve osobe koje su bile prisutne u našim životima i otišle su bile tu da nas nauče životnu lekciju. Zato i vi izvucite sve pozitivno iz prijateljstva i naučite svoju lekciju! Ako imate problema, mučite se s tim i još uvijek ne možete zaboraviti ili pronaći razlog prekida prijateljstva, nazovite Universum line koji će vas raznim savjetima i tarotom preusmjeriti na pravi put!

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.