✆ 064 51 51 51 - tel. 0,46€ - mob. 0,63€ /min

Universum Line Tarot - Blog

Valentinovo, kako je ustvari sve krenulo

U iščekivanju smo jednog od najromantičnijih blagdana, dana zaljubljenih koji se slavi 14.veljače. Velika sreća je što datum ove godine pada u nedjelju pa se možete u potpunosti posvetiti svojim voljenima i pokloniti im svu svoju pažnju.

Danas se Valentinovo slavi kao dan iskazivanja ljubavi, nježnosti i intimnosti i jako slabo je povezan sa svojim originalnim značenjem.

valentinovo krenulo

Valentinovo

Blagdan vuče svoje porijeklo još od vremena antike, kada se 14. veljače održavao starorimski festival ljubavi i plodnosti u čast vrhovnoj božici Junoni i vučici Martiji koja je prema legendi othranila Romula i Rema. Prema Plutarhu, starogrčkom povjesničaru, ceremonija se odvijala na način da bi se zapisala imena svih djevojaka na slavlju i spremila u vrč. Svaki mladić bi iz vrča izvukao po jedno ime djevojke koja bi mu postala par tijekom ceremonije. Također, tijekom večeri bi se birao par zaljubljenih na kojima bi se izvodio ritual plodnosti. Zaljubljene se polijevalo krvlju žrtvovanih životinja i ispiralo mlijekom kao simbol purifikacije, odnosno duhovnog čišćenja te ih se odjevalo u kožu životinja nakon čega bi u hordi trčali ulicama Rima do spilje Vučice. Rimljani su smatrali da će se tim magičnim ritualnom očistiti od duševnih zapreka i povećati plodnost kao simbol ljubavi.

Novo značenje  blagdan je dobio djelovanjem sveca Valentina za vrijeme vladavine rimskog cara Klaudija II. U to vrijeme su bili česti ratovi i progoni kršćana te je car zbog toga morao sastaviti vojsku. Kako se mali broj muškog stanovništva priključio vojsci jer nisu htjeli napuštati svoje žene i obitelj, car je ukinio brakove i zaruke u Rimu. U to vrijeme je kao svećenik u Rimu djelovao Valentin koji je potajno vjenčavao zaljubljene. Kada je car doznao za to, podvrgnuo je Valentina mukama i dao naređenje da mu se odsječe glava. Valentin je umro 14. veljače, a trijumfom kršćanstva je vrlo skoro prepoznat kao svetac koji se zalagao za pobjedu ljubavi. Tako je djelovanjem Valentina, poganska svečanost zamijenjena kršćanskim blagdanom.

Danas je Valentinovo popularizirano kao blagdan darivanja zbog kojeg se u svijetu proda oko 180 milijuna čestitki. Najčešći darovi uz čestitke su bombonjere, cvijeće, plišane igračke i nakit. Zanimljivo je kako čak 73% muškaraca za Valentinovo djevojkama kupuju cvijeće, a 3% njih dariva i svoje kućne ljubimce.

Pošto se često zaboravlja pravo značenje ovog blagdana, ove godine iskoristite priliku da istražite što Vama predstavlja Valentinovo i kako da ga proslavite. Povežite se s prirodom i pronađite mir te otkrijte na koji način želite dokazati koliko Vam je stalo do dragih osoba i koliko Vam je ljubav bitna u životu. Potrudite se da zadovoljite svoje drage ali pritom nemojte zaboraviti i na sebe i vlastite potrebe. Valentinovo u današnjem užurbanom načinu života predstavlja priliku da se otvorimo i ponovo spoznamo sebe i osobe koje nas okružuju. Zato sami i uz pomoć savjeta našeg tima spoznajte koliko pažnje zapravo posvećujete sebi i drugima i koliko se to odražava na Vaš život!
Napravite nešto posebno za voljene jer oni su ti koji obogaćuju Vaš život!

Želimo vam da za Valentinovo, kao i svaki dan budete zaljubljeni, pažljivi, intimni, odvažni i sretni!

Vaš Universum line

Povezani članci

Koristimo kolačiće
Kako bi vam pružili najbolje online iskustvo, ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.